22000 школярів Черкащини звільнять від державної підсумкової атестації

Учнів, які завершують здобуття початкової (4-ті класи) та базової загальної середньої (9-ті класи) освіти, звільнено від проходження державної підсумкової атестації у 2020/2021 навчальному році.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства освіти й науки України. Наразі уся система цивільного захисту України перебуває в режимі надзвичайної ситуації, в який її перевели через коронавірус. А за таких умов здобувачі освіти звільняються від здачі ДПА.

ДПА для учнів 4 класів була введена з 2020 року, для дев’ятикласників – ще з часів СРСР. Відміняють її за всю історію вперше.

- Звільнення від ДПА є наслідком того, що діти великий період часу навчались і будуть навчатись дистанційно. На жаль, дистанційна освіта не покращує якості знань. Вона не може нині перекрити успіхами очну форму навчання. Це є очевидним і для педпрацівників, і для батьків дітей. Тому будь-які форми контролю, звісно, спонукають до більшого, якіснішого засвоєння знань. Звільнення від цих форм контролю, очевидно, не покращує якість знань наших школярів, - висловлює свою думку керівник управління освіти й науки Черкаської ОДА Валерій Данилевський.

Рішення МОНу він вважає правильним, адже через стресову ситуацію діти не в повній мірі будуть готові в тому числі і до складання підсумкової атестації в тій формі, в якій вона проводиться.

- З іншої точки зору ми чітко розуміємо, чому МОН приймає таке рішення. Немає ніяких гарантій, що в той час, коли потрібно буде проводити атестацію, в нас не буде локдауну. А механізмів і важелів, як її проводити дистанційно, як це зробити правильно і якісно, немає. Тому рішення МОНу – правильне, але на якість знань позитивно ніяк не вплине, - додає Валерій Данилевський.

Учнів, які закінчуватимуть 4 клас, в області 11873, 9 клас – 10376. Тобто, від складання державної підсумкової атестації будуть звільнені 22249 черкащан.

Нагадаємо, у черні 2020 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про звільнення від ДПА-2020 одинадцятикласників, згідно з яким, учні, які завершують навчання у закладах середньої освіти, мають право за власним бажанням пройти ДПА, зокрема у формі зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), необхідну для вступу до закладів вищої освіти України. Аргументували це рішення тим, що скасування обов’язкової ДПА дасть змогу зменшити приблизно на 27-30% кількість учасників тестування та відповідно збільшити соціальну дистанцію між ними в аудиторіях.