Ера СУБів скінчилася

Цього тижня в Черкасах завершиться конкурс із визначення нових управителів міських багатоквартирних будинків. 840 висоток у міськвиконкомі розподілили на чотири лоти по 200-280 будинки. За право ними керувати сьогодні борються п’ять фірм-управителей, серед яких колишні СУБи, КП «Черкаситеплокомуненерго». Уже в червні разом із новими управителями городяни отримають і нові тарифи на утримання будинків. У середньому квартплата по місту виросте у півтора — два рази.

Разом із новими управителями черкащани отримають нову квартплату

Разом із новими управителями черкащани отримають нову квартплату

Трофеї — переможцям

Якщо сьогодні середній розмір квартплати на багатоквартирні будинки міста, що обслуговуються службами утримання будинків становить 2,5-3 грн, то вже з наступного місяця він виросте у середньому до 5 грн за м². Саме за такий тариф нові управителі спроможні надавати необхідні послуги з утримання будинків.

— Усі будинки, які не належать до об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів, тобто ті, які раніше обслуговували служби утримання будинків, зараз винесені на конкурс. Хто з учасників конкурсу з визначення управителя багатоквартирних будинків має найбільшу технічну базу, достатню кількість працівників, дає найкращу ціну на обслуговування — той має всі шанси на перемогу. Ми виставили цілий ряд вимог, за якими конкурсанти отримують бали, тож той, хто отримає найбільшу кількість балів — і виграє право управляти будинками, — роз’яснює заступник директора департаменту житлово-комунального комплексу, начальник управління ЖКГ Черкаської міської ради Андрій Наумчук.

Договір з управителями укладається міськвиконкомом один раз на один рік із правом пролонгації. Більше міськвиконком ніколи не проводитиме подібних конкурсів.

Дайте гроші — будете хороші

Тариф на утримання будинків востаннє змінювався у Черкасах 2016 року. У міськвиконкомі запевняють — він відповідає реальним цінам на рику. Тож учасники конкурсу надали свій тариф, за яким вони спроможні надавати необхідний комплекс послуг. Відтак розмір квартплати у Черкасах буде піднято в середньому до 5 грн і більше за 1 м². Окрім того, черкащани більше не можуть розраховувати на капітальні ремонти коштом міста. Тепер їх оплачуватимуть самі мешканці висоток. Аби цей процес не був надто болісним для городян, у міській владі обіцяють розробити програму, подібну до тої, за якою співпрацюють із ОСББ. При першому зверненні місто виділяє об’єднанню 60% вартості ремонтних робіт, при умові, що мешканці зберуть решту 40%. При повторному зверненні міська влада вже підтримує співвласників на 40%, решту коштів вони збирають самостійно. Подібну програму розробляють сьогодні для всіх багатоквартирних будинків, однак попереджають: ресурс обмежений, тож кошти отримають ті будинки, які першими самі зберуть гроші, оформлять необхідний пакет документів та звернуться по співфінансування до міста. На ці потреби в міському бюджеті вже цього року передбачено 5 млн грн.

Жити за статками

— Договір з управлінцем виконком укладатиме по кожному будинку окремо. Управлінець має відкрити на кожен будинок, який обслуговуватиме, окремий розрахунковий рахунок. Люди, сплачуючи квартплату, перераховуватимуть кошти на свій розрахунковий рахунок, і управлінець ці кошти матиме право витрачати лише на цей конкретний будинок. Раніше ж усі будинки сплачували квартплату до СУБу, який за ці кошти вирішував проблеми всіх будинків, які обслуговував, — розповідає заступник міського голови Черкас Людмила Бордунос. — Будемо реалістами, СУБи на одні будинки витрачали більше коштів, інші ж роками не бачили поточних ремонтів, хоча гроші платили справно. Такого більше не буде.

Для того, щоб провести капремонт будинку, мешканці повинні будуть провести збори, на яких вирішити, що вони мають і хочуть зробити у своєму будинку. Тоді управитель визначатиме, які кошти він має в запасі, або ж організувати збір додаткових коштів для капітального ремонту. Так само на загальних зборах мешканці вирішуватимуть, чи варто їм піднімати розмір квартплати. Так само жителі можуть відмовитися від послуг управителя, якщо той не справляється зі своїми обов'язками та надає послуги неналежної якості. У цій ситуації управителя попереджають за два місяці. Далі мешканці можуть створити ОСББ або перейти до іншого управителя.