Гроші на руки

Вісімдесятирічний пенсіонер Іван Боровик із села Мартинівка Канівського району, після нарахування йому субсидії, не може оплатити за спожитий газ. Причина — підприємство надавач послуги не уклало угоду з Ощадбанком. Відтак старенький у своєму поважному віці вимушений оббивати пороги установ, боячись, що йому припинять газопостачання, а то й узагалі через заборгованість відберуть право на субсидію.

З якими складнощами при оплаті комуналки субсидіями найчастіше стикаються черкащани

З якими складнощами при оплаті комуналки субсидіями найчастіше стикаються черкащани

Заручник ситуації

— Канівський райвідділ соціального захисту нарахував мені субсидію і передав цю інформацію в Ощадбанк 21 березня цього року. Мені була нарахована допомога в розмірі 2236 грн. Тож працівники управління порекомендували звернутися до банку, аби з’ясувати, чи проплачено за спожиті мною послуги комунальним підприємством, — пише у своєму листі до редакції Іван Боровик. — Я звертався до банку п’ять разів, але мої звернення не дали результату. У мене перевіряли телефон, чи часом не надійшло смс-повідомлення з банку про надходження коштів і оплату комунальних послуг — і нічого не знайшовши, розвели руками. У контактному центрі Ощадбанку підтверджують, що на моєму рахунку уже накопичилося 6000 грн субсидії, але вони не можуть перерахувати ці гроші, бо між банком та «Черкасигаззбутом» не укладено угод. Що ж робити, газовики відріжуть мені газ, а грошей, щоб хоч тимчасово перекрити оцю заборгованість, яка виникла не з моєї провини, в мене немає.

У Департаменті соціального захисту населення Черкаської ОДА заспокоюють: оскільки затримка проплати виникла з вини підприємства, а не людей, то воно не має права вимагати цю оплату чи припиняти газопостачання.

— Цей черкащанин отримує субсидію безготівково — Ощадбанк перераховує кошти його субсидії комунальним підприємствам. Фізично зняти ці гроші й оплатити комунальні послуги цей громадянин не має можливості, — роз’яснює директор департаменту соціального захисту населення Черкаської ОДА Руслан Чикало. — Для того щоб Ощадбанк розрахувався з підприємством, воно мало укласти договір із банком. Надавачі комунальних послуг, за виключенням газових господарств області, підписали з банком угоди, зокрема, на оплату послуг банку в сумі 0,7% від суми платежу. Наразі це питання врегульоване, оплату комісії взяла на себе держава і цих 0,7% буде враховано у субсидію.

Безготівкова та готівкова виплати

Процес монетизації субсидій в Україні розпочався у січні цього року. Ті люди, які зверталися за субсидіями з початку року, могли взяти участь у монетизації субсидій, але вони отримували її безготівково. Їм нараховувалися субсидії, відповідна інформації про які надходила до відділень Ощадбанків, а Ощадбанк, уклавши угоди з підприємствами, перераховували їм кошти, розраховуючись за отримані субсидіантами комунальні послуги. Розрахувавшись з підприємством, Ощадбанк повідомляв людині скільки їй залишилося оплатити за спожиті послуги щомісячно смс-повідомленням. Якщо людина економно споживала комунальні послуги, заощаджені гроші акумулювалися у неї на рахунку і після закінчення опалювального сезону усі кошти невикористаної субсидії Ощадбанк переведе цій людині на персональний рахунок. Врешті субсидіант отримує всю суму невикористаної субсидії.

Готівкою субсидію отримують черкащани, яким її призначено з початку опалювального сезону – жовтня 2018 року. За лютий, березень та квітень разом із пенсією через банківські установи або ж через відділення «Укрпошти» субсидію отримали пенсіонери. Працюючим субсидіантам допомога надходила через Ощадбанк. Ця категорія черкащан заощаджені на споживанні комунальних послуг гроші має можливість одразу залишити собі.

Отримав гроші — заплати

Скільки субсидіантів так і не донесли отриману від держави допомогу за комунальні послуги підприємствам Черкащини, наразі невідомо. Однак на державному рівні констатують — таких 25% від загальної кількості громадян, що отримують субсидію і це загрожує їм утратою права на отримання державної допомоги на оплату комунальних послуг.

— Коли йдеться про оплату теплопостачання, то квітень і травень дуже показові. Населення у ці місяці старається покрити заборгованість, яка виникла в опалювальний період. Зазвичай ми отримуємо більше ніж 100% проплат. Цього разу у квітні нам оплатили лише 84% від вартості спожитих послуг, — ділиться директор КП «Черкаситеплокомуненерго» Павло Карась. — Мине місяць і ми вимушені будемо передавати інформацію про боржників-субсидіантів в органи соцзахисту і люди попросту втратять державну допомогу. Чому так сталося, мені сказати важко, хтось, мабуть, витратив кошти субсидії на інші потреби, а є і такі, хто подумав, що їм підняли пенсії, бо таке обіцяли перед виборами.

— Після закінчення строку отримання житлової субсидії з травня органи соціального захисту самостійно здійснюють розрахунок на наступний строк для сімей, які отримували субсидію у попередньому сезоні. У разі отримання інформації про те, що субсидіант заборгував оплату комунальних послуг за два місяці, він втрачав право на отримання субсидії, однак з травня цього року порядок нарахування субсидій змінюється. Відтепер субсидіант втрачатиме право на отримання субсидії, якщо заборгує оплату комунальних послуг понад один місяць (на дату надання такої інформації), — роз’яснює заступник начальника управління-начальник відділу соціальних виплат та пільг Департаменту соціального захисту населення Черкаської облдержадміністрації Алла Нечипоренко. — Однак, якщо субсидіант не оплатив комунальні послуги, бо потрапив у скрутні обставини, спричинені інвалідністю, віком чи станом здоров’я (що треба буде довести документально) і у зв’язку з цим вчасно не отримав субсидію через Ощадбанк, він не втратить права на державну допомогу та отримуватиме її у готівковій формі.

Якщо ж поважних причин для затримки оплати комуналки не було, такий громадянин, сплативши борг протягом двох місяців або протягом цього терміну уклавши договір реструктуризації на суму боргу чи оскарживши наявність заборгованості в судовому порядку, знову отримуватиме субсидію.

Якщо людина протягом місяця не забрала зі свого рахунку субсидію аби оплатити комуналку, ці гроші повертаються до органу соціального захисту населення, фахівці якого проаналізують чому людина не отримала кошти та приймуть рішення щодо подальшої виплати. У будь-якому разі ці кошти не пропадуть і повернуться до субсидіанта, аби він міг оплатити комунальні послуги.

Факт: у березні цього року 172 464 черкащанам субсидії нараховано готівкою на загальну суму 323 млн 217 тис. грн. У квітні 148 730 жителям області передбачно готівку на суму 129 млн 775 тис. грн. Середній розмір призначеної субсидії у березні цього року на Черкащині становив 1885 грн.

Право на допомогу:

Без додаткового звернення на наступний період субсидія буде призначена таким категоріям населення:

хто одержував субсидію у попередньому періоді не залежно отримували вони готівкою чи безготівково, але у яких відсутня заборгованість зі сплати комунальних послуг. Такі черкащани отримуватимуть допомогу у готівковій формі, без необхідності подання нових заяв та декларацій. Субсидія буде також призначена тим субсидіантам, які мають заборгованість, але через зазначені вище причини не змогли своєчасно отримати кошти на оплату комунальних послуг в Ощадбанку. Однак на підтвердження того, що вони дійсно потрапити у скрутну ситуацію, вони мають надати документи, довідку про хворобу тощо.

Повторно звернутися й подати нові заяви та декларації мають орендарі житла, внутрішньо переміщені особи, домогосподарства, яким було призначено субсидію не на всіх зареєстрованих мешканців; домогосподарства, де є непрацюючі особи працездатного віку, у яких відсутні доходи або вони менші мінімальної зарплати, якщо в складі членів сім’ї домогосподарства протягом останнього року відбулися зміни.

Ті громадяни які звертатимуться вперше, отримуватимуть субсидію у безготівковому вигляді.