Мирова з перевізниками

На які поступки та домовленості пішла мерія, аби відновити автобусні перевезення у місті

Черкащани тиждень терпляче чекали, поки міська влада вирішить непорозуміння з перевізниками. Мерзли на зупинках, тіснилися у тролейбусах і готові були терпіти й довше, адже перевізники не просто з’ясовували свої господарські відносини з владою – вони образили городян. Виникнення цієї ситуація продемонструвало й недалекоглядність міських керівників, адже передбачити та запобігти транспортному колапсу було в компетенції мерії. На які поступки та домовленості пішла мерія, скільки і за які послуги платитимуть перевізникам черкащани і чи зробила міська влада висновки та як планує запобігти подібним ситуаціям у майбутньому?

 

Недитяче питання

Приватники відмовилися задовольнити вимогу міського голови Анатолія Бондаренка й додати до наявних 14 пільгових категорій, яких перевозять приватники, ще школярів. Мер наполягав, аби перевізники возили школярів від часу виходу першого автобусу на маршрут до 13.00 за 3 грн., а з 13.00 до 19.00 — безкоштовно.

  • А чому б виконкому не прийняти рішення та не примусити автозаправки давати пальне перевізникам за півціни, дозволити родинам наших працівників з 13.00 до 19.00 у супермаркеті скуповуватися безкоштовно та повернути долар по 8 грн.? Ми готові на поступки, але не можемо фінансувати популізм, аргументував на засіданні виконкому відмову перевізників їх адвокат Валерій Макеєв. До того ж, школярів не можна обліковувати, як відрізнити учня 11 класу від студента?

Директор ПрАТ «Черкаське АТП-17127» Олена Куниця у свою чергу зауважила, що перевізники й так несуть нелегке фінансове навантаження з обслуговування 14 пільгових категорій городян, ще одну – просто не потягнуть. Окрім того, ці кошти підприємці могли б витратити на розвиток підприємства, покращення умов громадських перевезень та оновлення  рухомого складу.

 

Спочатку стільці, а потім гроші

Врешті, наприкінці минулого тижня перевізники погодилися підписати з міською владою тимчасові угоди, в яких виписано умови співпраці підприємців та міської влади. Від перевізників вимагається: чіткий графік руху автобусів маршрутами та його дотримання; чистота транспорту; ввічливість кондукторів та водіїв. Також перевізники власним коштом перевозитимуть 14 пільгових категорій, які перевозили до цього. Однак до переліку пільговиків додаються  діти з родин, що мають статус малозабезпечених. Окрім того, всі черкаські школярі отримають можливість придбати безлімітний проїзний квиток за 120 грн у того перевізника, чиїми маршрутками найчастіше користуються.

  • Є дитина, яка користується зазвичай одним маршрутом (школа, гуртки). Батьки можуть вибрати необхідний дитині маршрут і купити на нього проїзний за 120 грн. Тобто, навіть туди-назад вартість становитиме 4 грн. на день 2 грн. за поїздку, — роз’яснює заступник міського голови Людмила Бордунос. Дитина має право на безліч поїздок на всіх маршрутах перевізника, в якого куплено проїзний. Якщо батьки забажають купити проїзні квитки в декількох перевізників — мають на те право. У будь-якому випадку математика на користь громадян. Малозабезпеченим будуть видані безкоштовні проїзні для школярів.

Сьогодні перевізники не приховують — 5 грн їх уже не влаштовує. За підрахунками приватників, собівартість перевезення одного пасажира в автобусі обходиться у 8 грн. У мерії заспокоюють: мова про тариф у розмірі 6, 7, 8 грн. наразі не йде. Для затвердження будь-якого тарифу потрібне його обґрунтування та має пройти регуляторна процедура.

Минулого тижня міськвиконком передбачив включити в план соціально-економічного розвитку міста на наступний рік кошти для поповнення тролейбусного парку новими машинами. До того ж, проведення нових конкурсів на міські маршрути дозволить муніципалітету контролювати та впливати на перевізника.

Однак, після такого формату з’ясування взаємин із приватними перевізниками ні городяни ні міська влада не можуть бути певними, що наступного разу для подальшого росту тарифу ці підприємці не використають вже перевірені методи. Тим часом деякі городяни, через образу на приватників закликають земляків оголосити бойкот перевізникам та користуватися виключно електротранспортом.

 

Незручний маршрут

Черкащани просять міську владу продовжити рух тролейбусу на десятому маршруті «Річковий вокзал - вулиця Олени Теліги» до «Літака». Петицію із таким зверненням зареєстровано на сайті Черкаської міськради.

«Велика кількість людей прямує до зупинок «Дитяча поліклініка», «Обласна дитяча лікарня» та «Парк імені 30-річчя Перемоги», куди прямують робітники цих медзакладів, а також мами з дітками, але тролейбус розвертається на другому кільці, що на вул. Олени Теліги. Прошу міську раду розглянути питання про надання дозволу та можливості продовжити рух тролейбуса до першого кільця (на Літаку), тим самим збільшити перевезення більшої кількості людей. Тим більше, що електролінія для тролейбусів там є», — йдеться у петиції. 

 

Проїзд у міських маршрутках підняли до 5 грн

Виконком Черкаської міськради цього тижня затвердив вартість проїзду у міських маршрутках у розмірі 5 грн. За цих 5 грн. пасажири мають право вимагати від перевізника якісної послуги. Зокрема, вже цього тижня міськвикоконком погодить із перевізниками чіткий графік руху автобусів. Цей графік буде розміщено на сайті міської ради, та розвішано у маршрутках. Перевізники зобов’язані дотримуватися графіку. Окрім того, у мерії обіцяють провести навчання з водіями і кондукторами, аби ті ввічливо спілкувалися з пасажирами, зупиняли автобуси на зупинках громадського транспорту, а у кого транспорт облаштований для перевезення черкащан із обмеженими можливостями, зупиняли автобуси так, щоб візочники мали можливість заїхати в салон. На сайті міськради буде розміщено інформацію щодо того, які маршрути якими перевізниками обслуговуються. Ці дані передадуть і батьківським комітетам усіх шкіл, аби батьки розуміли, в кого їм зручніше купувати проїзний квиток для дитини.

 

Поскаржся на перевізника

Повідомляти про порушення, які допускають перевізники: відхилення від маршруту та графіку руху, відсутність оголошення зупинок, ненадання пільг, хамство, порушення правил дорожнього руху, потрібно оперативній службі міськвиконкому за номером 1505, 050 464 60 60, яка приймає скарги й передає їх на транспортний відділ.