Сам собі ЖЕК

Картини на стінах, м’які меблі в під’їздах, нові поштові скриньки та вхідні двері, утеплений фасад та склопакети в під’їздах — це реальний стан деяких багатоквартирних будинків нашого міста. Такий комунальний едем створюють самі мешканці, що взяли на себе відповідальність за утримання свого будинку.

Де в Черкасах жити добре

Де в Черкасах жити добре

Самі собі господарі

— Якщо чесно, я спочатку навіть не знала, де світло у під’їзді включається, не те щоб про запірну арматуру та втрати тепла щось розуміти, — зізнається 46-річна голова об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) Оксана Ковтун. Вчителька молодших класів за освітою от уже пару років успішно веде справи ОСББ по вулиці Сагайдачного, 229.

Мешканці цієї старенької панельної п’ятихатки на 90 квартир, збудованої у далекому 1972 році,  створили ОСББ чотири роки тому. Коли оцінювали балансову вартість будинку, визначили його зношеність на рівні 69%. Цей будинок стоїть серед інших подібних панельок у непрестижному мікрорайоні «Д». Однак, те, що тут є господарі, видно неозброєним оком: утеплений, відштукатурений свіженький фасад, склопакети та LED освітлення території та під’їздів.

Переважна більшість мешканців будинку – пенсіонери та субсидіанти. Однак юди хочуть змін на краще і всі розуміють, що зміни потребують вкладень, і чим вища якість бажаного, тим більше треба зусиль. Головне - працювати з людьми, переконана Оксана Ковтун.

- Спочатку ми встановили розмір квартплати на рівні тарифу СУБу — 3,6 грн. Хотіли зрозуміти, на що ж вистачить цих коштів. З’ясувалося, що й за такі гроші можна виконати обов’язковий для утримання перелік робіт: прибирати територію, траву покосити, сміття вивезти, прочистити вентиляцію та навіть засувки поміняти, — пригадує Оксана. — Перший рік ми назбирали грошей і повністю поміняли запірну арматуру системи опалення. Виявилося, що старі крани до такої міри позакисали та забилися, що теплоносій ішов на стояки квартир через маленьку дірочку. Люди роками сплачували повну вартість теплопостачання, натомість деякі квартири мали майже холодні батареї.

Лічильник теплової енергії мешканці цього будинку встановили власним коштом, ще коли були у СУБі, тож наступним кроком вирішили утеплювати будинок, щоб заощаджувати на оплаті теплопостачання. До питання підійшли комплексно. Оскільки це дороге задоволення — постановили утеплятися за всіма правилами. Утепляли не лише квартири, а й цоколь, доробляли дах - встановили відливи, замінили вікна в під’їзді та встановили тамбурні двері. Різниця одразу ж стала відчутною. В під’їздах стало тепло як у квартирах, а в помешканнях середня температура в опалювальний період становила + 24С. Завдяки цим заходам мешканці будинку в опалювальний сезон платять за теплопостачання значно менше, ніж їх сусіди. У середньому до 20 грн за квадратний метр опалювальної площі на місяць, в інших будинках – 33,35 грн і вище. Тож уклавши в утеплення один раз, вони почали істотно заощаджувати. Далі замовили нові поштові скриньки, встановили домофон, замінили двері в під’їзд та підвал. Повністю модернізували освітлення в під’їздах, замінили лампи на енергоощадні, встановили світильники з датчиками, які спрацьовують на рух, світильники під під’їздом, у тамбурі та над кожним під’їздом обладнали ліхтар, зробили ремонт тамбуру.

Зараз жителі цього будинку сплачують 5,6 грн квартплати за кожен метр житлової площі щомісяця. Цей тариф вони самі собі підняли на зборах минулого року. Окрім глобальних видатків на ремонти в будинку, в нього входить прибирання та обслуговування прибудинкової території (викос трави, вивіз листя та сміття, обрізка гілля), дезінсекція, дератизація, обслуговування вентканалів, обслуговування внутрішньобудинкових мереж опалення, холодного та гарячого водопостачання, освітлення місць загального користування, власними силами повичищали підвали та дах, прибирають під'їзди. Зарплату тут отримує лише голова та двірник, решту послуг купують.

Голова ОСББ Оксана Ковтун зізнається, їй весь час доводиться вчитися, читати, питати у більш досвідчених голів ОСББ. А ще вона ніколи не соромиться попросити поради та підтримки у самих мешканців будинку, адже серед них є електрики, слюсарі, сантехніки та просто чоловіки, які розуміються на ремонті.

На шляху до успіху

З півтори тисячі багатоквартирних будинків нашого міста понад 300 утримують самі співвласники. Досвідчені учасники об’єднань пояснюють – щоб довести будинок до розуму, треба гроші, зусилля та знання.

— Зараз депутати міськраді, заграючи з виборцями, бюджетним коштом то вікна поміняють то тротуарне мощення зроблять, от городяни й розмірковують – навіщо поспішати в ОСББ якщо можна щось отримати задарма. Окрім того у багатьох висотках міста термін експлуатації ліфтів добігає кінця, зрозуміло, що в ОСББ людям доведеться брати на себе фінансування заміни обладнання, в той час як у мешканців «субівських будинків» є шанс отримати кошти на капремонт від міста в розмірі 100%, таке неоднакове ставлення до мешканців багатоповерхівок є неправильним, — роз’яснює голова громадської спілки «Черкаська асоціація ОСББ та ЖБК «На варті» Володимир Друмашко.

Спеціаліст із питань створення та функціонування ОСББ розповідає, на старті створення об’єднання співвласників усі будинки стикаються з рядом типових проблем. У когось їх більше — у когось менше. Зрозуміло, що і розмір квартплати від цього різний, адже залежить від потреб будинку та планів його співвласників на даний момент. Квартплату зазвичай переглядають раз на рік і як правило у сторону збільшення. Практика показує, якщо у будинку щось успішно змінено, апетити людей ростуть хочеться зробити та покращити ще щось: поставили індивідуальний тепловий пункт, хочеться утеплити будинок чи поміняти комунікації, аби заощаджувати на теплі. Робота над удосконаленням та покращенням будинку врешті дасть економію його мешканцям на оплаті комунальних послуг. Лише ІТП дає економію до 15% на сезон.

— До прикладу, в одному з будинків, яким я допомагаю, встановлення ІТП обійшлося у 480 тис. грн, а загальний об’єм споживання тепла у будинку обійшовся в сезон — 1 млн 200 тис. грн. От і вийшло, що в цьому будинку лише за один сезон тільки завдяки ІТП мешканці будинку заощадили на теплопостачанні 180 тис. грн, — ділиться досвідом Володимир Друмашко.

 

Карта проблем ОСББ

Досвідчені голови ОСББ рекомендують початківцям розпочати роботу із створення карти проблем свого будинку. Визначити їх та розставити за пріоритетністю вирішення. Зазвичай середньостатистичний багатоквартирний будинок міста має такі типові проблеми:

1. Якщо підходить термін капітального ремонту ліфтів, не залежно від наявності інших проблем у будинку, цей ремонт стає найпріоритетнішим. Інакше КП «Черкасиліфт» попросту відключать його.

2. Термомодернізація — розв'язання питань із обліком та регулюванням подачі теплоносія, балансуванням його подачі по будинку. У кого є проблеми з внутрішніми комунікаціями: каналізація холодна та гаряча вода – заміна комунікацій. Заміна вікон встановлення тамбурних дверей та утеплення фасадів у під’їздах.

3. Відчутну економію дає модернізація системи освітлення, заміна світильників на LED. Паралельно варто зробити повну ревізію електропостачання. Як правило у більшості будинків знаходяться сусіди, які незаконно приєдналися до внутрішніх мереж і крадуть електроенергію. Якщо раніше вони крали у СУБа, то тепер в ОСББ. Бувають такі ситуації, що ОСББ вирішує наново прокласти внутрішньо будинкові електромережі, адже зрозуміти павутину прокладання колишніх електрокомунікацій — іноді просто неможливо. Часто такі заходи дають скорочення електроспоживання загального користування ледь не у двічі.

 

По чому комфорт для народу

4-5 грн за м² становить середній розмір квартплати по місту в ОСББ дев’ятиповерхових будинків на три-п’ять під’їздів, частина цих грошей 1-1,2 грн акумулюється на капітальні видатки: утеплення, капремонт ліфтів, ремонт мереж.

 

ФАКТ

У Черкасах сьогодні створено 319 ОСББ, до яких входить 334 багатоквартирних будинки. Усього в місті до 1500 багатоквартирних будинків.

 

Дайте гроші — будете хороші

У місті існує програма підтримки ОСББ на початкових стадіях заснування. При першому зверненні місто виділяє 60% вартості ремонтних робіт, за умови, що мешканці зберуть решту 40%. При повторному зверненні міська влада вже підтримує співвласників на 40 %, решту коштів вони збирають самостійно.

Так само при капітальному ремонті ліфтів, адже значна частина з них вже вичерпала свій термін експлуатації — тож місто підтримує співвласників, виділивши 70 % вартості ремонтних робіт.

За десять років на капітальний ремонт будівель ОСББ із бюджету міста отримали понад 44 мільйони 188 тис. грн. Минулого року понад 16 мільйонів гривень отримали 111 ОСББ.

 

Підтримали

На одному з останніх пленарних засіданнях депутати Черкаської міської ради затвердили програму підтримки ОСББ «Формування відповідального власника житла» на 2019-2020 роки, на неї цьогоріч передбачено близько 10 млн грн.

 

Тут допоможуть:

Відділ сприяння ОСББ департаменту житлово-комунального комплексу ЧМР — 54-45-55;

Громадська спілка «Черкаська асоціація ОСББ та ЖБК «На варті» — (067) 470-47-47; (050) 917-71-70.