Владу – «Слугам народу», «Батьківщині» — друге місце!

Далекого 2007 року 47% черкащан довірились на дострокових виборах до Верховної Ради «Батьківщині». Тоді білосердечним в області навіть не вистачало прізвищ у списках, аби вибрати всі мандати у місцевих радах. Та навіть тоді їм не снилося, що можна набрати понад 50% голосів. Скептики переконані, що українці весело та з жартами пиляють гілку, на якій сидять. Дехто, шукаючи розради, заспокоює: бюджет красти – «не мелочь по карманам тырить». Мовляв, молоді депутати цього робити ще не вміють, а бувалі політики не мають достатньо для цього голосів у раді. Зрозуміло лише одне — ми переживаємо зміну свідомості тих, хто голосував за «Слугу народу» та вимушене розширення світогляду тих, хто за «Слуг народу» не голосував.

За результатами недільного волевиявлення «Слузі народу» Черкаська область дала п’ятий результат по Україні. На другому місці «Батьківщина» — 9,24 % голосів черкащан; на третьому — партія «Сила і честь» — 6,57 %, «Європейська солідарність» посіла лише четверте місце в регіоні, набравши 6,41 %. «Радикальна парія Олега Ляшка» отримала 6,29% голосів черкащан і п’яте місце. Опозиційна платформа «За життя» на Черкащині отримала шосте місце і 6,26% голосів.
Те, що партія «Слуга народу» здобуде на дочасних виборах переконливу перемогу в цілому по країні та на Черкащині зокрема не викликало сумнівів навіть у скептиків. Але результати виборів на мажоритарні для багатьох, насамперед сильних світу цього, стали холодним душем. Нікому невідомі або малознані, практично «діти в політиці», зробили титанів, які не те що не один рік, а не одне скликання пригодовували свої округи. Це та ситуація, коли досвід став не конкурентною перевагою, а, швидше, обтяжливими обставинами.
На цих виборах по всій Україні маловідомі люди, артисти, журналісти, дрібні підприємці буквально вирвали перемогу в дуже впливових людей на 130 округах із 199-ти. Вибили з парламентських крісел тих, хто там давно сидів.
Так, на 199 виборчому окрузі Черкащини «Слуга Народу» Сергій Нагорняк переміг одразу двох нардепів. Він набрав 24079 (36,5%) голосів. На другому місці – чинний нардеп, який пройшов до ради саме по цьому округу Валентин Ничипоренко. Він набрав 22500 голосів. Ще одна народна депутатка Світлана Заліщук, що також вирішила випробувати свої сили на 199-му, посіла третє місце, отримавши 4823 голоси.
На 196 окрузі Андрій Стріхарський, який щиро вірив, що на його окрузі 200 територіальних громад, переміг досвідченого та бувалого народного депутата Геннадія Бобова із відривом у понад 8 тисяч голосів.
На 197 окрузі шоумен Олександр Скічко «зробив» чинного нардепа Владислава Голуба на 21 тисячу голосів.
По 194 округу перемогла маловідома черкащанам до цієї виборчої кампанії ректор Східноєвропейського університету економіки й менеджменту Любов Шпак, відірвавшись практично на 20 тисяч голосів від представника партії «Голос» Віктора Євпака.
На 195 окрузі перемогу отримав комерційний директор ТОВ «Берег-2007», більше відоме черкащанам як розважальний комплекс «Бочка», Олег Арсенюк. 
Свої мандати вдалося зберегти лише двом чинним нардепам – Сергію Рудику та Антон Яценко.
По 198 округу відрив між членом депутатської фракції Партії «Блок Петра Порошенка» у раді цього скликання, самовисуванцем Сергієм Рудиком та його конкуренткою від «Слуги Народу» Наталією Дяченко становить трохи більше тисячі голосів.
Народний депутат ради ще чинного скликання, що працював у групі «Партії «Відродження» Антон Яценко переміг кандидатку від «Слуги народу» з відривом практично у 40 тисяч голосів.
— Яку наругу над своєю репутацією терпів Антон за останні роки від усіляких «Чесно» та «НеЧесно»…Скільки його цькували за пострибайство по партіях – фракціях. З яким саркастичним глумом визнавали королем парламентських «кнопкодавів». Однак рясне засівання 200-го округу бюджетними грошима та (що не менше важливо) - культивування причетності до виділення коштів – зробили результат на виборах, — аналізує ситуацію головний редактор сайту «Провінція» Віктор Борисов. — Хтось скаже – «Слуга народу» (читай, Коломойський) домовився з Антоном, виставивши йому спойлера – маловідому Олену Воронцову. А хіба по інших округах «слуги» підібрали надпотужних кандидатів? Нікому не відомі хлопчики й дівчатка «збили» Бобова, Голуба, Ничипоренко.