Брудна справа

Що треба людині для щастя? Спочатку відібрати у неї щось, а потім повернути хоча б частину від відібраного. Так сталося у Черкасах із вивезенням негабаритного сміття. Спочатку рішенням виконавчого комітету усіх городян змусили платити за сумнівно надану послугу 13,2 грн, а потім сказали, що діти до шести років та пільговики цю послугу оплачувати не повинні, бо за дітей платитиме підрядник, а за пільговиків — міський бюджет. І ось начебто місто має зітхнути з полегшенням. Однак тут нас наче надули вже вдруге, бо діти такого сміття практично не продукують, а бюджет, який розплачуватиметься за пільговиків, це, на превеликий жаль, кошти не чиновників, а платників податків. Тож дехто з нас за вивезення великогабаритного сміття заплатить двічі.

Якість надання послуги викликає обурення не лише у городян, а й у муніципальної інспекції. Лише минулого тижня ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» Благоустрій» отримало 15 приписів через накопичення негабариту...

Якість надання послуги викликає обурення не лише у городян, а й у муніципальної інспекції. Лише минулого тижня ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» Благоустрій» отримало 15 приписів через накопичення негабариту...

Комунальна благочинність

— Щомісяця у Черкасах вивозиться 5500 кубів великогабаритного сміття. Усього ми звільняємо від сплати за вивезення великогабариту 74 тисячі осіб. Цим рішенням ми виявляємо турботу про найбільш незахищені верстви населення і про маленьких дітей, які не продукують великогабариту, – прокоментував міський голова Анатолій Бондаренко.

Аби не залишитися у тіні, про своє відношення до порятунку городян від тарифних поборів поспішив заявити й заступник мера — свободівець Юрій Ботнар.

— За моєю пропозицією виконком звільнив черкаських дітей від сплати за вивезення великогабаритних та ремонтних побутових відходів. На прохання команди черкаської «Свободи» ці видатки погодився взяти на себе підрядник, — написав він у Телеграмі.

 

Нас кинули?

Про те, що все місто «нагріли», стало зрозуміло, ще на етапі виведення цієї послуги із тарифу на вивезення твердих побутових відходів, чим займалося КП «Черкаська служба чистоти». Було встановлено нові розцінки та проведено конкурс на визначення підрядника, який би й очищав місто від цього типу сміття. Дивним чином наше комунальне підприємство участі у конкурсі не взяло. Перемогло у ньому всім відоме ТОВ «Сантехбудконструкція», яке, як і у випадку з управлінням багатоквартирними будинками, трансформувалося в декілька юридичних осіб – правонаступників, в тому числі ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» Благоустрій», якою й надаються послуги з вивезення побутових відходів.

Заступник міського голови Людмила Бордунос улітку цього року нововведення пояснювала змінами в законодавстві.

— Великогабаритні відходи – тверді відходи, розміри яких перевищують 50*50*50 сантиметрів, що не дозволяє викидати їх у контейнери. Це не обов’язково має бути якесь будівельне сміття — це може бути й звичайна коробка від чобіт, яка не влазить до наших сміттєвих баків. Також Законом України «Про відходи» визначено, що великогабаритні та ремонтні відходи у складі побутових мають збиратися окремо від інших видів побутових відходів. У лютому цього року виконком оголосив конкурс на визначення виконавця таких послуг. У квітні було визначено переможця, — розтлумачувала чиновниця в інтерв’ю «Вечірнім Черкасам». — Виконавець має укласти договори про надання послуг з вивезення побутових відходів зі споживачами, або представником споживачів.

Тобто, навіть якщо споживач особисто не підписав угоди з надавачем послуг, то зі слів Людмили Бордунос, він все одно має цю послугу оплачувати.

 

Обіцяти не значить одружитися

— Корумпована міська влада завжди намагається запроваджувати тариф на вивезення негабариту на всіх жителів. Бо проконтролювати, скільки негабариту утворилося і скільки його насправді вивезли — неможливо. Можна вивезти на 100 грн, а прозвітувати, що вивезли на 100 000 грн. Ніхто не перевірить, — аналізує колишній мер Черкасс Сергій Одарич. — Переді мною лежить договір на вивезення негабаритних відходів з усього міста на 2018 рік. Повна вартість цих послуг торік становила 2 млн 382 тис. 264 грн для всього міста. За новим тарифом від Бондаренка виходить: 13,2 грн х 284 000 жителів х 12 місяців = 44 млн 985 тис. 600 грн. Що такого сталося, що вивозити сміття у 2019 році стало у 19 разів дорожче, ніж у 2018?

Але, на жаль, у виступах опозиції, окрім звинувачень та зведення політичних рахунків, дуже мало конструктиву. Заяви про те, що послуга незаконна і платити за неї не потрібно, наразі безпідставні, допоки цього не встановить суд.

— Тільки зараз почався розгляд справи по суті. Тож ми намагаємося через суд довести незаконність дій міської влади. У місті ви не знайдете жодної людини, яка б уклала угоду на вивезення великогабариту з підрядником. Якщо угода не укладена, то за що платити? — коментує екс-секретар міської ради Олександр Радуцький.

Сам він за вивезення негабаритного сміття не сплачує, однак стверджує, що городян не оплачувати послугу не закликає. Та відповідальності за наслідки на себе не бере.

 

Платити чи не платити

Виходить що наразі юридичних підстав ігнорувати платіжки ТОВ «Управлінська компанія» Нова Якість «Благоустрій» у жителів Черкас немає. Платити чи не платити — це питання для себе має вирішити кожен городянин самостійно, бо коли підрядник через суд почне стягувати з боржників кошти, навряд чи народні обранці прийдуть до вас на захист. Особливо пильними варто бути субсидіантам, аби не втратити державні виплати та підтримку при оплаті всіх комунальних послуг через заборгованість з вивезення негабаритного сміття. У Департаменті соціального захисту населення Черкаської ОДА роз’яснюють: субсидія на послугу з вивезення великогабаритних відходів не надається, якщо ця послуга виведена за межі послуги з поводження з твердими, великогабаритними та ремонтними відходами. Тож несплата за неї не може позначитися на отриманні державної підтримки. Коли ж ця послуга входить до загальної, як це робиться в інших містах, пільговик отримує субсидію на всю послугу.

Зі  свого ж боку співзасновник ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» Благоустрій» Андрій Бортник пояснює: наразі департаменти соцзахисту не мають програмного забезпечення, аби нараховувати субсидії за вивезення сміття двом підприємствам. Тож «Нова якість» завбачливо звернулася до Міністерства, аби ті надали його департаменту. Зі слів Бортника, окрім втрати субсидії у перспективі на неплатників чекають ще й судові позови, в  ході яких їм доведеться не лише сплатити заборгованість, а й відшкодувати судовий збір, який може сягати 1921 грн.

Програма про звільнення від оплати за вивезення великогабариту дітей та пільговиків, яку минулого тижня прийняв міськвиконком, має ще пройти затвердження міськрадою. Тоді департамент охорони здоров'я та медпослуг Черкаської міськради має надати підряднику інформацію про дітей віком до шести років, яка є у поліклініках міста. Лише після цього, якщо на малюка продовжуватимуть приходити рахунки, його батьки мають звернутися до управляючої компанії і подати заяву і копію свідоцтва про народження дитини з пропискою. Міськвиконком також має надати підряднику і реєстр пільговиків.