Депутати всліпу на 30 років віддали полігон за символічну ренту

Депутати Черкаської міської ради всліпу віддали в оренду на 30 років полігон ТПВ для добування біогазу приватній фірмі ТОВ «ЛНК».

З добутого біогазу шляхом спалення у камерах внутрішнього згорання буде вироблятися електроенергія, яку приватна структура буде продаватина енергоринок по пільговому «зеленому тарифу». За такі послуги міський бюджет в особі КП «Черкаська служба чистоти» буде отримувати лише 5% ренти від загальної вартості проданої енергії. В той час, коли в інших регіонах ця рента складає не менше 10%.

Що таке «зелений тариф»?

«Зелений тариф» в енергетиці – це коли стандартний тариф для населення складає 90 коп. за 1 кіловат, а держава купляє «зелену» енергію значно дорожче, щоб мотивувати виробників відновлювальної енергії.

Наприклад, 1 кіловат енергії з біогазу країні обійдеться в 3 грн. 41 копійку, що майже в 4 рази дорожче. Для порівняння беремо саме біогаз, оскільки надалі і піде про нього мова.

Гроші люблять тишу

ТОВ «ЛНК», яка отримала відвертий подарунок від депутатів та міської влади у вигляді полігону на 30 років, вже досвідчений гравець у сфері бізнесу на «зеленій енергетиці». І якщо під час реалізації проектів в інших містах – це була попередня інформаційна кампанія із залученням місцевого найвищого керівництва, яке просувало публічно інвестора і займалось самопіаром. То в Черкасах згадали стару приказку – гроші люблять тишу і операцію по передачі полігону в користування приватної фірми провели без зайвого «шуму і пилу».

«Правильне» рішення ухвалили депутати 26 травня 2016 року та підтримали проект рішення яким уповноважили директора КП «Черкаська служба чистоти» Олександра Савенка на підписання договору саме з ТОВ «ЛНК», хоча в Україні є ще багато енергетичних компаній, які могли б швидше побудувати та ввести в експлуатацію установку по переробці газу та вироблення електричної енергії.

Як заявляв сам Савенко на сесійному засіданні, інвестор сам вийшов на нього з такою пропозицією. Депутати у тотальній більшості радо висловлювалися за проект який позбавить навколишнє середовище від значних викидів шкідливих газів. При цьому представник інвестора навіть не з’явився перед депутатами щоб представляти проект. В результаті більшістю голосів дозвіл на підписання договору був наданий.

5% багато це чи мало і що ще договір нам готує?

Серед головних аргументів за директора КП Савенка , якого десь виловив перспективний інвестор, було те, що за користування до цього нікому непотрібним полігоном місто окрім корисної дегазації буде отримувати ще й 5% винагороди від коштів які надходитимуть на рахунок інвестора від проданої на енергоринок електроенергії. За його словами ця сума може досягати і до 1,5 млн. грн. в рік. А ціна реалізації інвестпроекту 1,8 млн. євро. Така перспектива наповал звалили депутатський корпус і стала вагомим аргументом за.

Однак не все так просто виглядає. Хоча в Черкасах і встановили винагороду в 5%, в інших регіонах винагорода зазвичай складає значно більше. Наприклад по реалізації такого ж проекту у м. Житомирі оголошена винагорода вже складала 10%. Але чи буде місто отримувати навіть цю нагороду, це ще питання.

Ми зробили запит до компанії ЛНК з проханням надати відповідь щодо норми винагороди по всіх об’єктах (а таких нині діючих 5 по Україні). Незважаючи на те, що мова йде про винагороду для публічних бюджетів, компанія прогнозовано відмовила нам у наданні такої інформації посилаючись на конфіденційність.

Дані оплати кіловату електроенергії по "зеленому тарифу" для ТОВ ЛНК з сайту НКРЕ

Є ще й інші сюрпризи добре вивченого та складеного (як заявляли на сесії юристи міської ради) договору. Так в разі одностороннього розірвання договору з боку міської ради – місто має сплатити штраф у розмірі 500 тис. доларів. Також полігон не може використовуватися іншими компаніями.

Чи отримає місто свою винагороду?

Крім того, що в Черкасах встановили винагороду лише у 5%, великим питанням залишається: «чи отримає місто навіть ці гроші?». Так, наприклад, компанія з Київської області ТОВ «Десна-2» уклала договір з ТОВ «ЛНК» , згідно з яким «ЛНК» отримує право на використання полігону, а за це обіцяє 15% від чистого прибутку. Договір було укладено ще у 2012 році, на кінець 2016 року «Десна-2» все ще не отримала жодної копійки за використання полігону.

ТОВ «ЛНК» невиплату грошей скидає на те, що згідно договору має почати виплачувати гроші лише після того, як повністю поверне вкладені інвестиції. Відкривати фінансові дані ТОВ «ЛНК», звичайно, не збирається, тому не можливо дізнатись, коли «ЛНК» поверне свої інвестиції і чи відбудеться це взагалі. Дуже ймовірно, що цей момент ніколи не настане і «Десна-2» так і не отримає обіцяну винагороду.

Відпрацьована схема

В результаті, все виглядає так, що головна ціль компанії — наобіцяти що завгодно аби отримати дозвіл на використання полігону, а далі по відпрацьованій схемі: безкоштовно використовувати ресурси країни, отримувати гроші від енергоринку за стимулюючим «зеленим тарифом» , нічого і нікому при цьому не платити — ані нормальної зарплатні працівникам (хоча б мінімальну і не в «конвертах»), ані обіцяну винагороду місцевій владі, зокрема, комунальним підприємствам. Замість цього, власники компанії скуповують елітне житло і виводять гроші за кордон.

Прикриваючись благими намірами, власники компанії націлені тільки на те, щоб збагатити себе, до останнього не виконуючи свої обіцянки і обов’язки. Що це, якщо не шахрайство?

Хід реалізації проекту

Як повідомив директор КП «Черкаська служба чистоти» Олександр Савенко в коментарі нашому виданню, втілення інвестиційного проекту нині знаходиться на завершальній стадії і модульні блоки по видобутку сміттєвого газу та виробництву електроенергії запрацюють найближчим часом, але чіткої чи наближеної дати не назвав. В ТОВ «ЛНК» також відповіли, що реалізація проекту відбувається згідно графіку.

Тобто з вище написаного слідує, що в Черкасах процес входження інвестора проводився не досить публічно і умови договору в порівнянні з іншими містами мають нижчу норму прибутку.

Структура власності «заморського інвестора»

ТОВ «ЛНК» має дуже непрозору структуру. Товариство зареєстроване в м. Києві, серед засновників значаться фізичні особи Баннов Володимир та Вадим Плоткін, а також шість компаній, які зареєстровані в кількох штатах США. І хоча в українському реєстрі юридичних та фізичних осіб дані про кінцевого бенефеціара не вказуються, деяку інформацію про цілу солянку заокеанських інвесторів, які тягнуться допомагати розбудовувати економіку України та посилювати її енергонезалежність, вдалося з’ясувати.

За допомогою реєстру штату Флоріда вдалося встановити, що засновником однієї з фірм-засновників ТОВ «ЛНК» – компанії «Грін стар консалтінг» є Фелікс Бендерський, а правом підпису володіє також Євген Бендерський, цілком цікаві прізвища інвесторів характерні для вихідців з наших країв.

Окрім того, в Україні зареєстровано ще й ТОВ «ЛНК Бориспіль» в ньому кінцевим бенефеціаром значиться саме Фелікс Бендерський, а серед засновників основне ТОВ «ЛНК» та низка фізичних осіб з пропискою США, серед них Владімір Сільський, Марк Рабіновіч, Урі Котлер та Станіслав Кругляков.

Тобто, так званий "американський інвестор" з себе представляє швидше низку емігрантів з пострадянських країн, які вирішили побудувати бізнес на регіональних ресурсах нашої України.

Екс-нардеп та помічник нардепа

Серед засновників ТОВ «ЛНК» найбільше привертають два прізвища – це Плоткін Вадим Григорович та Станіслав Олександрович Кругляков.

Плоткін Вадим Григорович був народним депутатом України другого скликання, обирався по Морському мажоритарному округу № 307 Одеси. Згодом у був помічником народного депутата 5,6,7 скликання від партії регіонів Вечерко Володимира Миколайовича (зять Юхима Звягільського).

Станіслав Олександрович Кругляков у сучасному розрізівиглядає ще більш цікавою постатю. Людина з таким іменем значиться як помічник нині народного депутата від Народного Фронту Бриченка Ігора Віталійовича з Миколаївської області. У раді минулого скликання він був помічником нардепа Мерікова Вадима Івановича. У 2014 році Меріков став губернатором Миколаївщини, саме за нього відповідний проект з побудови полігону ТОВ «ЛНК» був реалізований в Миколаєві. Показово, що вже в червні 2016 року Мерікова було звільно з поста губернатора Миколаївщини. Запам’ятайте цю дату, далі це буде важливо.

З 2012 року Станіслав Кругляков брав активну участь у публічному просуванні «зеленої енергетики» на різного роду тематичних заходах. Іноді публічність проявлялася і в інших формах, та навіть доходило до конфузів.

Так у березні 2015 року Станіслав Кругляков, видаючи себе за представника Американської торгової палати,наробив гучних заяв. За його словами які щедро тиражували ЗМІ, міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин сказав йому, що альтернативна енергетика в Україні не має права на існування. Звичайно, що тоді Американська торгова палата офіційно спростувала будь-яку причетність Круглякова до організації, однак інформаційну хвилю було піднято.

Якщо ж дивитися реально, то була звичайна інформаційна атака зацікавленої сторони, оскільки Демчишин виступив за зниження ставок оплати енергії за «зеленим тарифом».

Згодом, вже в червні 2015 року були прийняті зміни до закону «Про електроенергетику» яким хоча і зменшувався тариф по майже всіх видах зеленої енергії, але встановлювалися гарантії існування тарифу до 1 січня 2030 року.

Прибутковий бізнес на державних ресурсах за державні кошти

«Потужний» іноземний інвестор ТОВ «ЛНК» не обійшовся без кредиту і у вересні 2013 року йому було відкрито кредитну лінію у 1 млн. 161 тис. євро в державному банку «Ощадбанк» , які він має повернути до травня 2017 року.

Тільки у 2016 році один з засновників ТОВ «ЛНК» Станіслав Кругляков набув у власність низку елітної нерухомості в Одесі поблизу моря. Це чотири квартири площею від 140 до 300 кв.м. по вул. Фонтанська дорога153/16 та п’ять кварти площею близько 150 кв. м. по вул. Фонтанська дорога 153/13. (дані взяті з реєстру нерухомого майна).

З 2011 року до цього часу введено в роботу п’ять об’єктів по добуванню біогазу та виробництво з нього енергії в Україні.

Кримінальна складова діяльності на вже реалізованому об’єкті

Вже через місяць після звільнення Мерікова з поста губернатора Миколаївщини, у липні 2016 року, головне управління національної поліції в Миколаївській області відкрило кримінальне провадження за фактом зловживання посадовим становищем службових осіб ТОВ «ЛНК» (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/62035719). Так за версією слідства з жовтня 2015 по травень 2016 року на підставі завідомо підроблених документів ПАТ Миколаївобленерго товариство продало енергію дорожче на 7 млн. грн. Згодом дані кошти були переведені на суб’єкти господарювання з ознаками фіктивності.
Звісно, в самій ТОВ «ЛНК» хід розслідування та причини кримінальної справи коментувати відмовилися.

Компанія-роботодавець
Компанія ТОВ «ЛНК» з непрозорою структурою якимось незрозумілим чином отримує в оренду українську землю і ресурси, обіцяючи за це невеличкий процент державі, бере в кредит кошти українських вкладників і починає збагачувати своїх засновників, даючи їм можливість масово скуповувати елітне житло. Ви могли б зазначити, що натомість вони створюютьробочі місця в різних регіонах України, але назвати ТОВ «ЛНК» взірцевим роботодавцем дуже непросто.

За словами співробітників, робітники компанії «ЛНК» отримують нижче ніж мінімальну заробітну плату, іншим проводять доплату в «конвертах». Оператори на всіх установках працюють по 24 години, хоча згідно законодавчих норм повинні працювати в парі (на випадок аварійної ситуації) і не більш 12 годин.

Колишні співробітники компанії не рекомендують влаштовуватись в «ЛНК», підтверджують інформацію про те, що так звані американські інвестори, це українці, які просто змінили громадянство, а також звинувачують компанію у підробці документів.
http://www.kakrabota.com.ua/company/4041