Солодкий делікатес

Ціни на мед рвонули вгору

Через холодну весну й прохолодну першу половину червня зростають ціни на мед. На черкаському базарі за літрову банку акацієвого меду просять 160 гривень. Ріпаковий продають дешевше – 120 гривень.

– Говорити про невдалий для бджолярів рік ще рано, – каже пасічник із Тального Микола Слободяник. – Хоча на ринку в Звенигородці за трилітрову банку акацієвого меду просять вже 600 гривень. Однак друга половина сезону медозбору ще попереду. Зараз гарно цвіте липа, хоча в деяких місцях цвіту немає на нижніх гілках, бо пошкодив заморозок 11 травня. Після липи піде соняшник і різнотрав’я. Може бути так, що соняшниковий мед компенсує невдалі травень і червень. Хоча може бути й навпаки. У 2015 році я серед літа мусив підгодовувати бджіл сиропом із цукру, бо були такі слабосилі з голоду, що не могли вилетіти з вулика. Сподіваюся, що цього року до такого не дійде.

Минулої осені й зими ціна на мед була стабільною – 70-80 гривень за літрову банку.

Останні кілька років українських бджолярів тіснить на зовнішніх ринках мед із Китаю.  Його ціна найнижча – 1 долар або 25 гривень за кілограм. Це тим паче дивно, що китайські бджоли мед не носять, оскільки на більшості території не буває зими. Тому запасів робити не варто. Ба, більше, якщо українських бджіл завезти в Китай, то на третій рік вони перестануть збирати мед, а житимуть у своє задоволення. Тому трудолюбиві китайці кожних два роки завозять нові бджолосім’ї. І сильно тіснять традиційних виробників меду, в тому числі й Україну.