Як нагодувати дитину на 10 гривень

Євген Клопотенко, відомий український кулінар, завітав цього тижня до 31-ої гімназії Черкас із презентацією унікальної програми «Нове шкільне харчування». Та поки популярний кулінар навчав черкаських педагогів, підприємців-організаторів харчування і батьків як корисно і смачно нагодувати дітей, «Вечірка» поцікавилася, а як же зараз харчуються наші школярі та дошкільнята.

Норми харчування дітей у школах Черкас виконуються лише на 20-25%

Норми харчування дітей у школах Черкас виконуються лише на 20-25%

Бюджетна кухня

— Мені соромно за те, як харчуються сьогодні наші школярі, — не криючись, зізнається директор Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Сергій Воронов.

І причина такого зізнання – банальна. Сума харчування дітей настільки мізерна, що говорити про повноцінний прийом їжі школярів за бюджетні кошти не доводиться — це, швидше, перекус. Учні молодших класів у черкаських школах харчуються на 9,95 грн, а старшокласники — на 11,03 грн.

— Черкаси дуже соціалістичне місто. На відміну від більшості міст України, ми годуємо всіх учнів перших-четвертих класів безкоштовно. Згідно з законом, ми маємо безоплатно харчувати лише пільгові категорії дітей. Фінансового ресурсу нашого міста на всіх об’єктивно не вистачає, тому доводиться вкладатися у те що є, через це вартість харчування однієї дитини низька. В інших містах вартість харчування становить 14-24 грн, але там за бюджетний кошт їдять лише категорійні діти, — розкриває особливості черкаської бюджетної кухні Сергій Воронов. -- Сподіваюся, що вже наступного року нам вдасться кардинально змінити систему харчування у навчальних закладах міста. Плануємо збільшити вартість порцій до 16-18 грн.

Через таку політику міської ради найбільше страждають пільгові категорії дітей, бо саме для них найбільш важливі ці безкоштовні обіди. Замість того, щоб годувати таких дітей повноцінно на 16-20 грн, місто дає перекуси для всіх, і кому це потрібно і хто ці порції попросту викидає. Не набагато краща ситуація і в садках.

— Мій син снідає вдома, потім снідає у садку, там він обідає і має ще один прийом їжі після сну, я б це назвала швидше перекусом, ніж повноцінним прийомом. Коли я забираю його з садка, він хоче їсти! Я готова платити більше, щоб моя дитина наїдалася, отримувала все необхідне для росту та здоров’я. Це дуже важливо, бо основний час, коли він може і має засвоювати їжу, він знаходиться в садку, а там низькокалорійне харчування. У нас немає претензій до садка і кухарів, вони обмежені сумою 21 грн на день, — бідкається мама трирічного Сашка Стрєлова – Анастасія.

Харчування дітей у садочках на 60% оплачують батьки, а на 40% — місто. В інших містах батьки сплачують 70-90%. Якщо збільшити вартість харчування дошкільнят, то міський бюджет попросту потягне своїх 40%. Головний освітянин міста зізнається: ситуація в найближчий час навряд чи зміниться, адже вартість дитячої порції стала заручником політичних загравань. Напередодні парламентських та місцевих виборів міські обранці навряд чи ризикнуть залишити безкоштовне харчування лише тих дітей, які цього потребують чи збільшити хоча б до 70% частку оплати батьками харчування малюків у дитсадках. Тим часом норми харчування дітей у школах нашого міста виконуються на 25-30%.

Біда на вигадки багата

Адміністрація деяких шкіл Черкас, вболіваючи за своїх дітей, запровадили практику до бюджетних 10-11 грн, дозбирувати кошти з батьків. Відтак школярі отримують повноцінні обіди, де є перше, друге та компот. Однак такий досвід швидше виняток ніж правило для Черкас.

— У нас батьки додають кошти до грошей, які виділяє місто. Відтак діти мають повноцінний обід. Стараємося, щоб було перше друге і салат, — ділиться досвідом директор 31-ої школи Черкас Василь Пивоваров. — Ті з батьків, які не хочуть чи не можуть доплачувати, отримують порції на суму, яку виділяє місто.

Підприємці-організатори харчування у школах бідкаються, якщо місто не підніме вартість, вони більше не зможуть годувати школярів. Запевняють, що частину видатків на приготування бюджетних обідів, перекривають із продажів у буфетах та платних обідів.

— Ми дуже стараємося, але ресурс надзвичайно обмежений. У суму харчування дітей у садках не входить ні зарплата працівників, ні енергоносії, ні посуд, ні податки. Я ж вимушена прекривати ці видатки коштом буфету та платних обідів. Мене сьогодні дуже виручає продльонка. Місто як встановило два роки тому вартість обіду, так її практично не міняло. А ви подивіться як ціни змінюються, усе подорожчало за цей час у три-чотири рази, я сьогодні дві капустини купила за 300 грн. Збільшилися податки, зарплати, енергоносії, — аналізує підприємець Жанна Котенко, яка виграла тендер на організацію харчування у чотирьох черкаських школах: 7, 3, 28 і Першій гімназії. — Сьогодні ми на грані. Зазвичай, після навчального року, маючи якийсь заробіток, ми робимо ремонти у харчоблоках, закуповуємо посуд, де треба обладнання. Зараз ми не зможемо це зробити.

Поєднати смакові пристрасті дітей та фінансові можливості батьків і міського бюджету намагається на шкільних кухнях підприємець Жанна Котенко

Гастрономічні пристрасті

— Звичайно було б добре, якби й в нашій школі батьки доплачували якість кошти до бюджетних, але ж ви зрозумійте, батьки й так здають гроші на обіди діток у групах продовженого дня. Для них один обід обходиться 25 грн, а це 500 грн на місяць, — розповідає директор школи №28, голова асоціації керівників шкіл Черкас Тетяна Скорик. — Діти зараз не балувані. Можливо в інших школах інакше, але в нас обіди не пропадають. З усіх дітей молодших класів отримувати безкоштовні обіди за бюджетний кошт відмовилося лише чотири-п’ять школярів. І навіть, якщо хтось з малюків не хоче їсти, його порцію виставляють, аби старшокласники могли її забрати. І діти їх з’їдають. Ми стараємося виходити із можливостей наших батьків. У мене торік був клас, дітки якого приносили обіди з дому, вони собі сідали разом та обідали з лоточків.

Окрім оплачених бюджетом порцій черкаські школярі мають можливість купити повноцінний обід. Вартість подібного обіду може коливатися від 25 до 50 грн залежно від можливостей батьків.

Тетяна Скорик зазначає гастрономічні звички дітей формуються здебільшого батьками.

— Коли ми з батьками обговорюємо меню, для групи продовженого дня, мене часто просять давати сосиски, картоплю, бо діти це їдять, — розповідає підприємець Жанна Котенко. — Звичайно ми хочемо щоб школярі були ситі, а їх батьки вдоволені, тому стараємося запропонувати те, що малюки з’їдять. Для старшокласників, які самі купують обіди, пропонуємо котлетки, відбивні, плов, гарячі бутерброди, поживні десерти – вафельки, млинці, штруделі. Для дорослих школярів намагаємося навіть чаї або соки давати у красивому посуді із соломинками, щоб все було естетично, бо вони таке люблять.

На скільки корисний буде обід і чи з’їдять його діти залежить від ряду обставин. Від натхнення кухарів, адже з одних інгредієнтів можна приготувати по-різному. Важливо і те, як вчитель ставиться до дітей. Відпустить вчасно з уроку – діти з’їдять свіженьке, затримає — найімовірніше, що холодну кашу залишать у тарілках. Директор 28-ї школи Тетяна Скорик говорить, що у муніципальному меню хотілося б якогось різноманіття, особливо свіжих салатів, адже капустяний за всю зими трохи приївся. Однак, з нинішніми цінами та капуста скоро буде в радість.

Міський прайс:

Вартість разового харчування учня 1-4 класу у школах нашого міста становить 9,95 грн на день.

Вартість разового харчування категорійних дітей, учнів 5-11 класів коштує 11,03 грн.

Вартість харчування малюків у яслах складає 21,03 грн на день (три споживання їжі).

Вартість харчування дітей у садових групах складає 32,03 грн на день (три споживання їжі).

Муніципальне меню:

На обід на 9,95 грн черкаський школяр може отримати на гарнір кашу, картоплю, макарони; з м'ясного — 20-30 грам сосиски, котлету; салат або яблуко.

Факт:

У школах міста безкоштовно отримують обіди 12,5 тисячі дітей, з них 11,5 - це учні 1-4 класів, у дошкільних навчальних закладах міста харчується 12 тисяч дітей.