Діабетики по 17 годин стоять у чергах за безкоштовним інсуліном

В області живе 9000 інсулінозалежних, із яких 220 - дітей

Не всім щастить отримати інсулін. дехто повертається додому з порожніми руками

Не всім щастить отримати інсулін. дехто повертається додому з порожніми руками

У Ватутіному хворі на діабет з вечора займають чергу до аптеки за безкоштовним інсуліном. Ліки видаються кожного 1-го числа місяця. Щоразу набирається понад півсотні містян. Дехто бере з собою розкладачку. Небайдужі містяни приносять їм гарячий чай.

Пенсіонер Віктор Калиушко під стіни соціальної аптеки прийшов ще о 20-ій годині. Чекав всю ніч. Препарат так і не отримав.

  • Стояв з 20-ої вечора до 8-ої ранку. Поки не відкрилася аптека, – каже Калиушко. Колоти інсулін чоловік змушений вже три роки. – 12 годин провів на холоді. Сидів, де доведеться. Або ходив туди-сюди. Прийшов додому, подрімав трохи і пішов на роботу. Окрім мене було до півсотні осіб. Дехто ходив додому зігрітися чи поїсти. Але інсулін отримали всього 17 хворих. Я не встиг, бо в черзі був 21-им. Коли я приїхав до аптеки, то люди вже були. Займали ще з 15 години. Багато розходилися, бо бачили, що стоятимуть дарма. Тепер мені цей місяць доведеться купувати інсулін за свої гроші. Коштує це 2178 гривень при пенсії 1537 гривень. Тому працюю викладачем у автошколі. Інакше я не знаю, як би викручувався. У дружини пенсія не більше. А мені ж ще потрібне правильне харчування. Доведеться сидіти на хлібі-воді цей місяць. Це все почалося з травня. Нам не виділяють грошей достатньо. Лише частину. Іншу має покривати місцевий бюджет. А наш мер каже, що не має з чого давати, бо місто дотаційне. І при цьому отримує зарплату з преміями до 30 тисяч гривень.

На місяць чоловіку потрібно 8 шприців-ручок з інсуліном. В аптеці їх дають йому, якщо встигне пробитися в черзі.

  • В мене рецепт виписаний на 8 штук цих картриджів, - продовжує пенсіонер. – Але я їх не отримував у липні, серпні та вересні. У жовтні дали. Всі рази теж вистоював всю ніч. Аптекарка казала, що виділили 20 тисяч гривень на цей місяць. 3 тисячі відклала для хворих дітей. Через своїх знайомих мені вдалося взяти виписку з казначейства. А там вказано, що виділено коштів на 26 осіб. Виходить, решта  отримали ліки поза чергою. Мабуть, кум, брат чи сват. Люди залякані зараз настільки, що багато хто боїться відкрито скаржитися на ситуацію.

Аби допомогти вижити людям, депутат міськради Олег Ступник за свої кошти купував інсулін.

  • У Ватутіному є 133 хворих на діабет. Люди змушені всю ніч стояти, аби встигнути першими, - пояснює Олег Ступник. – Минулої п’ятниці возив в облдержадміністрацію одну таку хвору. Після цього головний лікар нашої лікарні сказав, що в грудні такої проблеми вже не буде. Побачимо. В минулому місяці дійсно у відомості записано, що ліки отримало 26 осіб. Аптека видала лише 17-ом людям у касі. Ще троє дітей позачергово. А хто ті шестеро? Це вже якісь корупційні дії.

Мер Ватутіного Олександр Лисюк киває на дотаційність міста. Каже, грошей до місцевого бюджету надходить мало. Покривати «дірку» у фінансуванні лікарських препаратів не може.

До кінця року на інсулін не вистачає 218 тисяч. Я не маю де їх взяти, - нарікає Лисюк. – Не заберу ж зі шкіл чи лікарень. А якщо люди стоять під аптекою, то нехай стоять. Це їхнє право. Але я їм співчуваю. Ні Лисюк, ні інший мер цю проблему не вирішить. Якщо б таке було лише в самому Ватутіному, то можна було б сказати, що влада нічого не робить і в носі длубається.

Проблема скоро зникне, обіцяє головний лікар Ватутінської міської лікарні Іван Павленко.

  • Держава нас профінансувала лише на 44% від потреби, - пояснює Іван Павленко. – Перше півріччя ми протрималися, а далі закінчилися гроші. Видаються потрохи. Хто встиг узяти інсулін, той встиг. Сподіваємося, до кінця місяця ситуація вирішиться. Ми пройшли всі кола пекла: писали у різні інстанції, до депутатів і комісій. З наступного року вже буде стовідсоткове фінансування. Щодо тих пацієнтів, які нібито поза чергою отримали інсулін, то це люди брали його ще по рецептах минулого місяця. Фармацевти видають лише на ті гроші, які виділено. В борг не хочуть давати.

Уже з грудня недофінансування на закупівлю інсуліну тільки в Черкасах складатиме майже два мільйони гривень. За словами директора департаменту охорони здоров’я Олега Стадника, частина пацієнтів, що потребує цих ліків, може не отримати препарат уже в перші дні зими. Проте заспокоює: в департаменті зробили все можливе, аби знайти кошти. Вирішити проблему допоможе розроблена чиновниками програма, що передбачає додаткове фінансування з міського бюджету..

 

На рік Черкащина потребувала 68 мільйонів гривень. Держава виділила 28,5 мільйони. Ще 10 мільйонів додали місцеві бюджети. Ватутіне спромоглося дати 104 тисячі на увесь рік. 20 мільйонів гривень недофінансування є по всій області.