На Катеринопільщині школярі розгромили кладовище

Троє школярів понівечили пам’ятники на кладовищі у селі Вербовець на Катеринопільщині. Інцидент стався минулої неділі близько 19-ої години вечора. Всього знищили 15 надгробних плит та хрестів. Злочинців затримали наступного дня.

  • Це зробили місцеві діти, розповідає голова села Валентина Кравцова. – Одному 14 років, а двом по 11 років. Їх затримали швидко. Хлопці у всьому зізналися. Один з неблагополучної сім’ї, а ті інші мають хороших і роботящих батьків. Ми запитували, що їх штовхнуло до такого вчинку. Не можуть пояснити. Вони зруйнували пам’ятники й хрести. Деякі з батьками вже відновили, а інші замовили на заміну розтрощених. До людей ходили й вибачалися.

Могили для наруги обирали хаотично. Раніше ці ж школярі притягувалися до відповідальності за інші злочини.

  • Ми всі шоковані, бо це вперше таке сталосяу селі, пояснює Кравцова.  – Поки ведеться розслідування поліцією. Ми також збирали комісію й розглядали цю ситуацію. Думаємо, як допомогти батькам у перевихованні дітей. Ніяк не збагнемо, для чого це їм треба було. Нищили пам’ятники усі підряд, не обираючи якісь конкретно. Почали із входу і пішли вглиб кладовища. Дивно, що не пішли на інше, де стоять дуже дорогі пам’ятники. Раніше саме ці школярі вчиняли різні хуліганські дії, крадіжки. З ними правоохоронці проводили бесіди. Не допомогло.

Заяви до поліції постраждалі поки не писали. Проте правоохоронці все ж доведуть справу до суду.

  • Мали носом рити, але знайти якнайшвидше винуватців, коментує начальник Катеринопільського райвідділу поліції Валентин Гірник. – Незабаром «проводи» і люди прийдуть до могил рідних. Я теж був там і жахнувся. Думав, якісь п’яниці таке зробили. Але швидко зрозумів, хто може бути причетним. Вже за 30 хвилин спілкувався з цими хлопцями. Жоден з них не може пояснити вчинку. Навіть більше: спочатку двоє чинили наругу, а один спостерігав. Потім і той вже затемна пішов звалити пам’ятник, начепивши ліхтарик на лоба. Хотів довести, що теж не боягуз. Тепер суд визначатиме покарання.

Поліцейські відкрили кримінальну справу за фактом наруги над могилами. На Катеринопільщині це перший такий інцидент.