Пекельна весна: на Черкащині горять плавні, поля… і села

Шквал пожеж пережила Черкаська область із початку квітня. Основна причина – підпал сухої трави. Найбільше потерпіло село Мохнач Чорнобаївського району.

«Паркани плавилися за 100 метрів від вогню»

«Паркани плавилися за 100 метрів від вогню»

– Ми пережили дві пожежі протягом одного тижня, – розповідає сільський голова Мохнача Юрій Плахота. – Спочатку зайнялося в понеділок, 1 квітня. Запалилиз Полтавського боку, з села Гаївка Семенівського району. Досі не знаю, хто це зробив. Можливо, рибалки, ненаоком, а може – свідомі палії. З того боку в нас болота. Якраз дув страшний вітер. Верхівки очерету розкидало у величезному радіусі. Вогняна стіна стала наближатися до села. Рятувати вибігли всі: і старі й молоді. Викликали пожежників із Чорнобая, Великої Бурімки й Золотоноші. Загалом було сім одиниць техніки. Температура була такою, що за 100 метрів від стіни вогню плавилися паркани селян. Згоріли дві старі покинуті хати, але, слава Богу, вогонь спинили.

За чотири дні невідомі намагалися запалити село з іншого боку.

– У п’ятницю, 5 квітня, мене підняли о 12 годині ночі, – згадує Юрій Миколайович. – Підпалили з боку Великої Бурімки, неподалік лісу. Добре, що вітру не було й удалося загасити без великих проблем.

За словами сільського голови паліїв ніхто не намагався встановити.

Першого разу палили з Полтавського боку, тому паліїв треба шукати там. Я не чув, щоби хтось намагався це зробити.

Олександр Меленчук минулого тижня їздив із Черкас до Києва. Став свідком пожежі в Липіівському орнітологічному заказнику.

– Виїхали рано, бо доньці треба було бути на 9 годину в Києві. Їхали затемно через дамбу. Ближче до лівого берега побачили картину – горів один із островів. Очевидно, загасити його не було ніякої можливості. Жахливе було видовище – темнота, чорний дим і фронт вогню. Скільки пташок згоріло чи їхніх гнізд – важко уявити.

Загалом упродовж вихідних на Черкащині сталося 26 пожеж сухої трави. Окрім Чорнобаївського району горіло в Черкаському, Монастирищенському, Уманському, Жашківському й Маньківському районах. В області оголошено рівень пожежної небезпеки четвертого класу.

Голова товариства мисливців і рибалок Тальнівського району Іван Решетник каже, що не чекав попереджень про загрозу пожеж.

– Провів із хлопцями бесіду, наказав пильнувати найменше займання. Вони дивляться на села, береги, поля. Поки нічого серйозного в нас не сталося.

Раніше Іван Решетник розповідав про те, як поблизу села Лоташеве згоріли фазани.

– Якогось року  палили увесь квітень і початок травня, – каже Іван Решетник. – Горів увесь район. Спалили увесь сухий очерет між селами Лащова та Веселий Кут. Попалили качині гнізда, бо саме почали гніздитися птахи. Але найбільша трагедія сталася з фазанами. Самиця фазана у разі загрози ніколи не лишає своє гніздо. Коли загорівся очерет, то вони не тікали, а лише понакривали голову крилами й залишилися в гнізді. Так і згоріли живцем.

Захисник природи обурюється, що не було випадку, коли б знайшли винних.

– І ми, і пожежники зазвичай бачимо лише наслідки пожежі, – бідкається Решетник. – Палії тікають з місця події. Я вже мав тоді розмову з головою районної ради. Пропонував покласти персональну відповідальність на орендарів прилеглої землі. Зазвичай це вони спалюють стерню, і суху траву. Пожежа легко перекидається на сухий очерет.  Хочу, щоб у районі відтепер штрафували тих орендарів, біля землі яких сталася пожежа. Бажано накласти такий штраф, щоб іншим разом палити не захотілося. Те саме я говорив і попередньому голові ради, але він ніяк не реагував. Голови міняються, а варварство залишається.

Найбільше птахів гніздиться в районі сіл Піщана та Чеснопіль, де Гірський та Гнилий Тікичі впадають у річку Синюху.

– Уся біда від того, що люди мають низький рівень освіти й культури, – каже речник управління ДСНС у Черкаській області Костянтин Проценко. – Відкритий вогонь зараз – страшна небезпека. Весна й осінь – час, коли дують потужні вітри. Люди просто фізично не можуть утримати багаття від розгоряння. Зараз ми стоїмо на порозі складного рішення – оголошення про п’ятий, найвищий ступінь пожежної небезпеки. При ньому буде абсолютна заборона людям відвідувати ліси, не кажучи вже про розведення там багаття. Усі в’їзди мають перекритися.

Днями черкаські рятувальники провели флешмоб. Вони вийшли із табличками: «Не заважайте рятувати вас».

– У Чернігові невідомі побили двох пожежників, які гасили палаючу траву, – каже начальник другої пожежно-рятувальної частини м. Черкаси Богдан Копил.

– 60% водіїв не поступаються дорогою, коли бачать пожежну машину, яка їде на виклик, – стверджує водій Дмитро Тараненко. – Усе це дуже заважає нам якісно виконувати свою роботу.

Пожежі, спричинені займанням сухої трави, стаються на Черкащині щороку. Попри вжиті профілактичні заходи їхня кількість лише наростає.