Черкащина обрала Зеленського

Другий тур виборів президента України минув на Черкащині без особливих інцидентів. Перемогу із результатом 77,43 % голосів здобув шоумен Володимир Зеленський. Чинний президент Петро Порошенко отримав трохи більше 20,13%.

Шоумен здобув в області 77% голосів

Шоумен здобув в області 77% голосів

Найменший відсоток за Зеленського зафіксували в обласному центрі. У 194 окрузі  Володимир набрав 73,5%, а Порошенко – 23,5%. Навпаки було в іншому 198 окрузі із центром у Смілі. Тут перевага Зеленського була найбільшою – 79,57%. Відповідно найнижчою була підтримка Петра Олексійовича – лише 18,03%.

Як і в попередні роки спостерігалася тенденція зниження рейтингу «проросійського» кандидата із сходу на захід. У порівнянні із 18% підтримки  чинного президента у 198 і 196 округах, його результат трохи покращився в західних 199 і 200. Тут за Порошенка проголосувало по 19,9 та 21,7% виборців.  Відповідно, за Зеленського – 77,7% і 75,8%.

Утім в Черкаській області було одне село, де виборці Порошенка й Зеленського розподілилися майже порівну. Мова йде про Криві Коліна Тальнівського району. Тут за Володимира Зеленського проголосувало 184 виборці або 57% а за Петра Порошенка – 139 – 43%. 

Кілька людей не знайшли себе в списках, що стало причиною невеликих конфліктів, які зрештою вдалося владнати. Один із виборців (очевидці стверджують, що він був напідпитку) вимагав від членів дільничної виборчої комісії офіційного документу, який би засвідчив, що чоловік проголосував за Порошенка.

У Каневі на одну з дільниць прийшли родичі однієї з голосувальниць на дому і повідомили, що до жінки додому не приїздили зі скринькою. У дільничній виборчій комісії стверджують, що жінка проголосувала, натомість родичі стверджують, що її підпис підроблений. На місце була викликана поліція.

Поліція області порушила кримінальну справу. Виявилося, що один із виборців спробував проголосувати двічі й погорів на цьому.