В області 40% поліцейських вищої ланки не пройшли переатестацію

Атестацію пройшли керівники вищої та середньої ланки – починаючи від заступника начальника сектору районного відділення ГУНП і закінчуючи заступником начальника Головного управління області.

У Черкаській області дві групи, а це 232 працівника ГУНП області – від лейтенанта до полковника віком від 23 до 45 років пройшли атестування, яке розпочалось 26 квітня. За інформацією, наданою заступником начальника управління кадрового забезпечення ГУНП в Черкаській області, підполковником поліції Русланом Горяченком, 40% керівників-поліцейських вищої ланки за результатами атестації звільнено. Це ніяк не означає, що вони не працюють в ГУНП - вони могли бути переведені на нижчі посади.

Звільнення керівної ланки управління означає появу проблеми, коли півобласті не матиме топ-менеджерів, тобто керівників вищої ланки – начальників управлінь у складі ГУНП області, начальників відділів і відділень поліції області.

В атестуванні не взяли участь 22 керівника – всі вони відмовились від процедури атестування, написали рапорти й були звільнені зі служби в поліції. Деяким до пенсії лишалось два-три роки, деякі вже мали право на пенсію, або за станом здоров’я розуміли, що подальша служба є неперспективною. За рішенням атестаційної комісії із 232 керівників 11 направлені на поліграфічне обстеження. Перевірка на поліграфі рекомендована тільки представникам керівного складу поліції, якщо для цього є підстави. Поліграф не можуть застосувати примусово.

- Інший особовий склад ще не проходив атестування і коли це відбудеться, ми поки що не знаємо, - повідомив Руслан Горяченко. – Всю процедуру планування, контролю за процесом атестування проводить організація "ICITAP", яка визначає дату й місце проведення.

В ГУНП області було створено три атестаційні комісії, а згодом шість комісій, спочатку для топ-менеджерів а потім і для керівників середньої ланки.

– Атестаційні комісії шляхом відкритого голосування приймають один з чотирьох висновків: займаній посаді відповідає; займаній посаді відповідає, заслуговує призначення на вищу посаду; займаній посаді не відповідає, підлягає переміщенню на нижчу посаду через службову невідповідність або займаній посаді не відповідає, підлягає звільненню зі служби в поліції через службову невідповідність.

Процес атестації  поліцейських відбувається у два етапи: перший - тести на знання законодавчої бази і професійних навичок та на загальні знання (логіка, аналіз, розрахунки, спостережливість та ін.). Усі особи, які пройшли тестування, проходять наступний етап відбору – це атестаційна комісія.

- Нічого складного в атестуванні немає. Атестація для мене стала можливістю знайти більше часу для саморозвитку – перечитати закони й нормативні документи, якими ти керуєшся в роботі, вивчити те, на що завжди не вистачало часу. Адже робочий день починається о 7.40 і закінчується в кращому разі о 20.00, – висловив власну точку зору Руслан Горяченко. – Великий плюс атестації в тому, що вона примушує поліцейських займатися самоосвітою. Із листопада, коли був прийнятий наказ до кінця квітня, відколи в області розпочалась атестація, і ведмедя можна навчити кататися на велосипеді… Крім цього є можливість дізнатися думку про себе, поспілкуватися з представниками громадських організацій, активістами які є членами атестаційних комісій. Мені було б незручно, якби я набрав менше балів, ніж підлеглий. Працівнику має бути не все рівно щодо його подальшої долі, тому він однозначно має читати й вивчати документи. Є працівники, які розуміють, що вони отримають фіаско і звільняються зі служби.

Поліцейські, невдоволені результатом тестування і висновком атестаційної комісії, за умови якщо вони по двох тестах набрали не менше 60-ти балів, мають право подати скаргу на висновки атестаційних комісій до апеляційної атестаційної комісії. Уже четверо черкащан подали такі звернення до апеляційної атестаційної комісії.

- Засідання комісії вже відбулися, але рішення поки що нам не надійшли, – зазначив Руслан Горяченко.

Уплинути на атестацію можна, повідомивши на сайті http://www.ch.npu.gov.ua відомості про факти неправомірної поведінки співробітників Головного Управління Національної Поліції України у Черкаській області.